Fijn hè? Die tientallen, ongevraagde adviezen van je omgeving wanneer je het nieuws van jouw zwangerschap hebt gedeeld of wanneer jouw kindje net geboren is. Volg vooral je eigen gevoel en maak een goede afweging bij de aanschaf van belangrijke spullen voor jouw kindje. Wel of geen wipstoel? Wil je een maxi cosi autostoel? Wel of geen loopstoel voor jouw baby? Op zoek naar tips over deze producten? Lees er alles over in dit artikel.
Wat is een wipstoel?
De wipstoel is eigenlijk het eerste stoeltje voor jouw baby. Een baby mag al vanaf 4 weken oud in een wipstoel. Doordat je baby trappelt met de voetjes en beentjes, of op een andere manier beweegt in de stoel, brengt hij zelf het effect van ‘wippen’ teweeg. Oftewel, de wipstoel kan een op-en-neer beweging maken. Het effect? Of jouw baby herkent dit waggelende gevoel van toen hij in jouw baarmoeder zat en valt lekker in slaap of hij heeft er de grootste lol in en vermaakt zich prima in deze wipwap. Heb jij je handen opeens vrij…..
Wanneer gebruik je een wipstoel?
Welk gewicht een wipstoel kan dragen, verschilt per model. De meeste wipstoeltjes kunnen een gewicht van ongeveer 9 kilo aan. Met als gevolg dat de meeste ouders een wipstoel (kunnen) gebruiken tot wanneer hun baby ongeveer 8 maanden oud is. Vanaf die leeftijd leert je baby bovendien om zelfstandig in de zithouding te komen. Wanneer jouw baby steeds beter zelf kan zitten, ontgroeid hij de wipstoel en is het tijd voor een gewone kinderstoel.
Waar let je op bij de aanschaf van een wipstoel?
Zeker in het eerste levensjaar van jouw baby wordt er veel gespuugd, geboerd en gepoept. Het is handig als de stof van de wipstoel afneembaar is zodat je deze kunt uitwassen. Ben je van plan de wipstoel mee te nemen buitenshuis? En zijn jullie een gezin dat er vaak op uittrekt? Koop dan een wipstoel die inklapbaar is en daarmee handig mee te nemen. Het is ook belangrijk dat de zitting van de wipstoel langer is dan je baby. Het hoofdje, de benen en rug moeten goed ondersteund worden. Tot slot zorgt een tuigje ervoor dat je baby niet uit de wipstoel kan glijden.
Wat is een loopstoel baby?
Een loopstoel is een stoel met wieltjes eronder voor een baby die nog niet kan lopen. Jouw baby wordt ondersteund in een zitje terwijl de voetjes de grond raken. De meeste baby’s vinden het geweldig om in zo’n stoeltje te zitten. Door de constructie kan een kindje zelf voortbewegen met zo’n stoeltje en racet de kamer door.
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een loopstoel voor jouw baby?
De meeste loopstoelen worden verkocht voor kinderen in de leeftijd van 6 tot 14 maanden. Ouders schaffen vaak een loopstoel voor hun baby aan ter bevordering van het lopen. Je baby ontwikkelt positieve associaties bij pogingen tot lopen wanneer hij het leuk vindt in de loopstoel.
Zorg ervoor dat je jouw kindje niet alleen laat in de loopstoel zodat er geen ongelukken gebeuren. Want wanneer jouw baby eenmaal de smaak te pakken heeft, kan hij of zij met een snelle vaart tegen iets botsen. Er zijn diverse, gekleurde modellen van loopstoel baby die zeker tot de verbeelding van jouw kindje zullen spreken. Veel plezier met uitzoeken!