Je hebt het vast al vaker meegemaakt met je eigen kinderen of de kinderen van een ander. Zodra ze al vanaf een verte een schommel, glijbaan of klimtoestel zien, rennen ze er binnen een paar seconden naartoe. Om vervolgens met de grootste lol te genieten. Een speeltoestel – zoals speeltoestel Maria – biedt veel meer dan alleen talloze uren van vermaak en plezier.

Klimmen, glijden, kruipen, schommelen, springen

Door o.a. te klimmen, springen, kruipen, glijden en schommelen gebruiken kinderen hun lichaam op een uiterst gezonde manier. Dit soort spel vergroot hun fysieke en mentale gezondheid en verandert hun humeur en activiteitenniveau. Rondrennen, op hindernissen klimmen, door tunnels klimmen en van glijbanen afglijden hebben allemaal één ding gemeen: met elk van deze activiteiten worden de vele spieren van het lichaam getraind. En wanneer spieren actief zijn, brengt diepe ademhaling zuurstof naar deze spieren. Wat uiteindelijk bijdraagt aan de productie van endorfine, waardoor het algemene humeur verbetert.

Kijk eens wat verder

Op het eerste gezicht zijn speeltoestellen vooral leuk. Kijk je echter een beetje beter, ontdek je nog meer leuke dingen. Want een speeltoestel hoort bij kinderen net als wegen horen bij auto’s – ze zijn voor hen gemaakt!

Net als vrij spelen is spelen op een speeltoestel veel meer dan onstuimig plezier maken. Kinderen leren sociale vaardigheden door uit te zoeken hoe ze met andere kinderen moeten omgaan en hoe ze de ruimte met hen kunnen delen. Ze ontwikkelen veerkracht door nieuwe vaardigheden onder de knie te krijgen. Voeg een speeltoestel toe aan het spel van kinderen, en de voordelen van spelen worden nog fysieker. Kinderen krijgen gezonde vitamine D van tijd in de zon, en ze verbranden energie en bouwen spieren op door actief bezig te zijn.

Zoveel meer dan je op het eerste gezicht zou zeggen

Het blijkt dat die leuke activiteiten met en op een speeltoestel – zoals draaien, klimmen, schommelen en glijden – belangrijke lichaamssystemen aanzetten tot ontwikkeling en goede werking. Door de vele wisselende bewegingen worden grove en fijne motorische vaardigheden ontwikkeld, evenals spierkracht. Ze versterken het vestibulaire systeem – het zintuiglijke systeem dat helpt bij evenwicht en coördinatie – en helpen bij het ontwikkelen van het lichaamsbewustzijn. Kijk eens op speeltoestel-koning.nl voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *