Monozorg loophulpmiddelen

Zoals algemeen bekend is, kunnen loophulpmiddelen worden gebruikt wanneer iemand wat slecht ter been wordt. Bijvoorbeeld voor ouderen of mensen met een blessure. Loophulpmiddelen zoals een looprek, rollator of wandelstok zijn bekende voorbeelden. Maar welke loophulpmiddelen zijn er tegenwoordig eigenlijk nog meer? En wat zijn de verschillen? Je vindt de antwoorden hier.

Looprekken
Deze steunrekjes worden met name gebruikt voor kortere afstanden. Hierdoor worden ze met name binnen gebruikt. Een looprek geeft een goede stabiele steun maar na elke stap zal het rek naar voren gezet moeten worden. Deze inspanning zorgt er voor dat tegenwoordig de rollator, steeds meer als vervanger wordt gekozen.

Rollators
Eén van de meest bekende zorghulpmiddelen in Nederland. Mede doordat het een hulpmiddel is ook op straat wordt gebruikt. De werking is vrij vrijwel iedereen wel bekend. Dat er ook speciale rollators voor binnen verkrijgbaar zijn, is minder bekend. Deze binnenrollators zijn extra compact, licht en wendbaar. Hierdoor is het geschikt voor krappe ruimten zoals in huis.

De “standaard” rollators voor binnen en buiten, zijn in steeds meer uitvoeringen verkrijgbaar. Zoals handige inklapbare modellen of modellen waar extra aandacht is besteed aan het uiterlijk.

Loopkrukken
Ook een bekend loophulpmiddel is de loopkruk ofwel de elleboogkruk. Al vele jaren een veel gebruikt steunmiddel, vooral tijdens een blessure. De krukken zijn in de loop der jaren eigenlijk weinig veranderd. Wel is er tegenwoordig meer keuze qua uiterlijk. Trendy kleuren en moderne vormgeving kunnen de loopkruk een iets minder saaie uitstraling geven.
Ook kan je tegenwoordig kiezen voor speciale handvaten. Deze zijn meestal gericht op een extra goede drukverdeling. Hierdoor zal minder snel overbelasting op de pols ontstaan.
Ten slotte kan worden gekozen voor een inklapbare kruk. Handig voor onderweg en om compact op te bergen.

Voor een beter beeld, vindt u via de volgende link diverse soorten: loopkrukken.

Wandelstokken
Ook steunstokken voor tijdens het wandelen, zijn al jaren een bekend gezicht in het straatbeeld. Uiteraard is de vormgeving wel verder gemoderniseerd. Ook wordt er tegenwoordig gebruik gemaakt van andere materialen dan vroeger. De meeste wandelstokken waren vroeger gemaakt van hout. Tegenwoordig wordt meestal gekozen voor een stok van Aluminium en een handvat van rubber.

Verder kan er worden gekozen voor een inklapbaar model en verschillende soorten handvaten. Variërend in vorm en materiaal. Ook kan je zelfs kiezen voor een wandelstok met een zitje of ingebouwde paraplu.

Voorbeelden van allerlei modellen zijn te vinden bij Monozorg via de volgende link: wandelstokken te koop.

Scootmobiels
Wordt het lopen van wat langere afstanden ook met een rollator te lastig? Dan kan nog worden gekozen voor een scootmobiel. Nadeel is echter dat de aanschafprijs hoog ligt en er voldoende bergruimte bij het huis moet zijn. Voordeel is echter dat er op een makkelijke manier, langere afstanden afgelegd kunnen worden. De wereld kan hierdoor opeens weer een stuk groter worden.

Indien er een medische noodzaak is, kan er in bepaalde gevallen een gedeeltelijke vergoeding mogelijk zijn. Dit wordt geregeld via de afdeling WMO van de gemeente. Hierdoor kan de aanschaf misschien toch mogelijk worden.

Rolstoelen
Een ander bekend loophulpmiddel is de rolstoel. Verkrijgbaar als zelfduwer of als transportstoel. Het verschil is dat een zelfduw model door de gebruiker zelf, voortbewogen kan worden. Dit is fijn voor mensen met voldoende kracht in de armen.
Verder liggen de verschillende van rolstoelen met name op het gebied van wel of niet inklapbaar, de prijs, het uiterlijk, afmetingen en de extra voorzieningen.
Net als scootmobiels, hebben ook rolstoelen een wat hogere aanschafprijs. Soms is daarom een vergoeding mogelijk.

Zoals is te zien, is er voor vele situaties een geschikt loophulpmiddel verkrijgbaar. Voorkom een vermindering van de bewegingsvrijheid en profiteer van een hulpmiddel. Ondanks dat dit voor veel mensen in het begin een drempel kan zijn, blijken de ervaringen achteraf vaak positief. Meestal wordt er veel meer ondernomen en genoten, dan voorheen. Fijn voor de gebruiker en ook voor de familie en vrienden.

Dit vind je misschien ook leuk

Meer van de auteur

+ Er zijn geen reacties

Voeg je reactie toe