Als je in verwachting bent, dan is het belangrijk om te weten wat je allemaal te wachten staat. Het is immers een spannende tijd en vooral als je voor de eerste keer zwanger bent, dan is alles nieuw. Een van de dingen waar je mee te maken krijgt is kraamzorg. Maar wat houdt dat precies in? In deze blog leggen we je alles uit over kraamzorg zodat je goed voorbereid bent op de komst van je baby.

Wat is kraamzorg?

Kraamzorg is erop gericht om jou en je baby de beste zorg te geven gedurende de eerste 10 dagen dat je thuis bent na de bevalling. Een kraamverzorger komt bij jou thuis om je te ondersteunen in de verzorging van je kindje en om jouw herstel te bevorderen. Hierbij kun je denken aan ondersteuning bij het geven van borst- of flesvoeding, het verschonen van de baby en het maken van een ritme voor jou en je baby.

Wanneer kun je kraamzorg aanvragen?

Het is verstandig om kraamzorg al vroeg in je zwangerschap aan te vragen. Dit kan namelijk nog voordat je bevallen bent. Het is verplicht om kraamzorg aan te vragen bij een erkende kraamzorg organisatie voor week 16 van je zwangerschap. Zo kan er voldoende tijd worden ingepland om jouw aanvraag te verwerken en een geschikte kraamverzorger te vinden.

Hoeveel uur kraamzorg krijg je?

Hoeveel uur kraamzorg je krijgt, is afhankelijk van jouw situatie. Het hangt bijvoorbeeld af van het aantal uur dat jij hebt aangevraagd en het aantal dagen dat je in het ziekenhuis hebt gelegen na de bevalling. Gemiddeld krijgen moeders 49 uur kraamzorg verdeeld over acht dagen. Bij bijzondere situaties zoals een keizersnede, meerlingen of een medische indicatie kan dit aantal uren worden uitgebreid.

Wat kost kraamzorg?

De kosten van kraamzorg worden vergoed door de basisverzekering. Wel moet je rekening houden met een eigen bijdrage. De hoogte van deze eigen bijdrage verschilt per zorgverzekeraar, maar gemiddeld ligt deze tussen de €4,50 en €7,50 per uur. Het is altijd verstandig om bij jouw zorgverzekeraar te informeren hoeveel eigen bijdrage er wordt gevraagd.

Conclusie:

Als zwangere vrouw is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over kraamzorg. Kraamzorg is immers bedoeld om jou en je baby de beste start te geven. Door tijdig kraamzorg aan te vragen en te weten wat je kunt verwachten, kun jij hier optimaal gebruik van maken. Het is fijn om te weten dat de kosten door de basisverzekering worden vergoed en dat je kans maakt op uitbreiding van het aantal uren als dit nodig is. Zo kun je zonder zorgen genieten van de eerste dagen met je baby thuis. Mocht je meer willen weten, neem dan een kijkje op newchapter-kraamzorg.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *