Flesvoeding is voor veel ouders een praktische en fijne keuze. Of je nu helemaal flesvoeding geeft of combineert met borstvoeding: goede voorbereiding is het halve werk. Maar wat heb je nu écht nodig als je start met flesvoeding? In deze blog zetten we alle essentials overzichtelijk voor je op een rij.
1. Flessen (en de juiste maat spenen)
Je hebt minstens 2 tot 4 babyflessen nodig, zodat je altijd een schone fles klaar hebt staan. Kies voor flessen die goed in de hand liggen en vrij zijn van BPA.
Let ook op de maat van de speen:
- Slow flow voor pasgeborenen
- Medium flow vanaf 3 maanden
- Fast flow vanaf 6 maanden
Tip: Sommige baby’s hebben voorkeur voor een bepaald merk of speenvorm. Probeer er gerust een paar uit.
2. Flessensterilisator
Hygiëne is superbelangrijk bij flesvoeding. Je kunt flessen uitkoken in een pan, maar een elektrische of magnetronsterilisator is sneller en makkelijker. Zo weet je zeker dat de flesjes bacterievrij zijn.
3. Flessenborstel
Een gewone afwasborstel komt niet in alle hoekjes. Met een speciale flessenborstel houd je zowel de fles als speen goed schoon. Sommige borstels hebben ook een klein borsteltje in het handvat voor de speen.
4. Flesvoeding (kunstvoeding)
Er zijn verschillende soorten kunstvoeding: standaard, hypoallergeen, of bijvoorbeeld voeding voor reflux of krampjes. Overleg met het consultatiebureau of je huisarts welke voeding geschikt is voor jouw baby.
5. Flessenwarmer of magnetron
Een fles op de juiste temperatuur zorgt voor een tevreden baby. Met een flessenwarmer verwarm je de voeding gelijkmatig. Je kunt ook de fles au bain-marie opwarmen of in de magnetron (maar let op hotspots).
6. Maatlepeltje en doseerbakje
De juiste verhouding water en poeder is cruciaal. Gebruik altijd het meegeleverde maatschepje. Met een doseerbakje kun je onderweg of ‘s nachts snel een portie klaarmaken.
7. Thermosfles met warm water (voor onderweg)
Voor onderweg is een goede thermosfles onmisbaar. Neem warm water mee in een geïsoleerde fles, zodat je altijd een flesje kunt klaarmaken.
8. Voedingskussen (optioneel)
Zeker bij langere voedingen kan een voedingskussen je armen ontlasten en voor een ontspannen houding zorgen.
Bonus: handige extra’s
- Reissetje met melkpoedertoren
- Flessenhouder voor onderweg
- Druppellapje of hydrofiele doek voor morsen
- Fleslabels als je meerdere soorten voeding gebruikt
Tot slot
Flesvoeding hoeft niet ingewikkeld te zijn, als je de juiste spullen in huis hebt. Met deze basis kun je je goed voorbereiden op voedingen thuis en onderweg. En onthoud: iedere baby is anders. Het kan even zoeken zijn naar wat het beste werkt, maar met geduld en liefde kom je er altijd.
[…] #ouderschap #baby essentials #babyfles #babyuitzet #babyverzorging #babyvoeding #eten en voeding #flessenwarmer […]